Sønderjyllands Symfoniorkester
Alsion 2, 6400 Sønderborg
Når Annas Sang opføres ved koncerter i juni 2025, er tre generationer af musikerfamilien Koppel på sin vis til stede: Benjamin Koppel, komponist og saxofonist med sin kvartet; Anders Koppel, musiker, komponist og Benjamins far, som har arrangeret musikken for symfoniorkester – og så Anna, grandtanten, hvis historie Benjamin Koppel brugte, da han i 2022 debuterede som forfatter. Det blev en bestseller og romanen har fået mange priser.
Bogen i sig selv er fuld af musik, så det var naturligt, at den også kastede sange af sig. Så samtidig med bogudgivelsen kom et album med ni sange inspireret af historien. Teksterne har sangerinden Cæcilie Norby skrevet over Benjamin Koppels materiale, Anders Koppel stod bag strygerarrangementerne – og altså bag arrangement for fuldt symfoniorkester, som det kan opleves ved koncerterne i juni 2025. Det er musical- og jazzsangerinde Frederikke Vedel der synger sangene og skuespiller Sofie Gråbøl der læser uddrag af bogen, når Annas Sang når ud til publikum endnu engang, i en bogkoncert hvor musik og fortælling flettes sammen til et medrivende hele.
Benjamin Koppel havde flere samtaler med sin grandtante, og hun var glad for at fortælle, og nåede at billige, at hendes historie kom ud, før hun døde som knap 100-årig. Annas historie handler om en pige, der voksede op i en jødisk emigrantfamilie i København med fire brødre, den ene af dem Benjamin Koppels farfar, komponisten og pianisten Herman D. Koppel. De fire brødre giftede sig ikke jødisk, hvilket absolut ikke faldt i god jord. I Politiken i et interview i 2022 fortæller Benjamin Koppel, at deres mor truede med selvmord og ”rev også sine fotos af sønnerne i stykker og talte ikke til dem i årevis.” Det var slægtens ære og stoltheden ved traditionerne, der var på spil, og det fik datteren at føle. Ligesom sine brødre ville hun gerne være musiker og kom på konservatoriet hvor hun studerede klaver. Hun forelskede sig i Aksel, men det blev der sat en stopper for. Anna, som i bogen hedder Hannah Koppelman, skulle giftes jødisk. Hun måtte stoppe på konservatoriet og med familien selvfølgelig flygte til Sverige, da de danske jøder også skulle ind i nazisternes udryddelsessystem.
Efter 2. Verdenskrig blev Anna viet til en jødisk mand af fin fransk familie. Det var et arrangeret ægteskab, og det blev ikke lykkeligt. Hendes mand skulle have været noget af en tyran og var f.eks. meget imod, at hun overhovedet rørte det flygel, hun havde fået i bryllupsgave af sine forældre. Men Anna havde et ukueligt livsmod og til stadighed sin kærlighed til musikken. Og på sin vis også til ungdomskæresten Aksel, som hun vedblivende havde en korrespondance med, også efter hun blev gift.
Annas Sang er både hendes livshistorie og slægtsanekdoter som hun nåede at fortælle Benjamin Koppel. Om pligten og traditioner, om social kontrol, forfølgelse og krig, men alt sammen noget Anna overvandt. Fra sit hjem udenfor Paris fulgte hun med i sin store musikalske families liv i Danmark, men hun kom ikke til sin mors begravelse.
I anledning af Benjamin Koppels 50-års fødselsdag i februar 2024 blev han i dagbladet Politiken citeret for at sige at han aldrig har haft en arbejdsdag i sit liv, fordi det er så sjovt at skrive og spille musik. Pladeindspilninger, musikfestivaler og koncerter – og så en bog, der blev skrevet under pandemien, da koncerterne rundtom i verden blev aflyst, og Benjamin Koppel kunne sætte ord på sin grandtantes liv. Og med den lethed, han synes at have til det meste, skrev en bog der både blev læst, prisbelønnet – og nu også til en koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester
🕒 Ca. 2 timer med pause
B. Koppel og A. Koppel: Annas Sang
Ole Faurschou
Sofie Gråbøl
Frederikke Vedel, sang