Søg
Luk dette søgefelt.
Søg
Luk dette søgefelt.

Tlf.: 79 30 11 50

Sønderjyllands Symfoniorkester

Alsion 2, 6400 Sønderborg

Drømmene der bringer os sammen

For nogle af orkestrets følgere er Lil Lacy ikke ukendt. Hun komponerede ouverturen Di drømm dæ bringe vos sammel til Sønderjyllands Symfoniorkesters sæsonåbningskoncert i 2023. Værket er inspireret af Sønderjyllands historie, og dét at drømme om og kæmpe for en bedre fremtid sam­men. En ouverture, der som et musikalsk digt, hylder dét at vi sammen kan ændre og skabe den verden vi lever i. Værket indeholder fragmenter af sønderjyske viser som Det haver så nyligen regnet og Madeleine. Samarbejdet om dette værk, skabte et ønske om at drømme yderlige­re sammen som orkester og komponist. Derfor er vi meget glade for at annoncere at komponist Lil Lacy skal være huskunst­ner hos Sønderjyllands Symfoniorkester 2024-2027!

FÆLLESSKAB OG FORBINDELSE

Lil Lacy er uddannet sanger fra Rytmisk Musikkonservatorium, autodidakt cellist og har spillet og sunget med flere bands; turneret i Europa, USA og Japan og medvirket på prisvindende musikudgivel­ser. Interessen for at komponere voksede parallelt med hendes virke som musiker. Efter studium på Det Jyske Musikkonser­vatorium debuterede Lil Lacy som klassisk komponist i 2020 med uropførelsen af det 80 min. lange gesamtkunstwerk; you’re somehow connected fremført af akkorde­onist Bjarke Mogensen, Århus Sinfonietta, elektronik og stemmer. Værket handler om forbindelser mellem mennesker på tværs af tider, generationer og steder, og åbnede Aarhus Festuges Gallakoncert i 2021, hvor hendes majestæt Dronning Margrethe holdt en tale om fællesskaber og forbindelser.

I 2020 modtog Lil Lacy desuden Léonie Sonnings talentpris for hendes virke som komponist og musiker.

RESONANS OG FØLSOMHED

Komponist Lil Lacy søger en dyb poesi i sine værker, som ofte er inspireret af tiden, vi lever i og historier vi deler.

CRAWL CRAWL CRAWL, et værk for 12 sangere iscenesat i en svømmehal, hvor den socialrealistiske tekst i mødet med skønsang og duften af klor, vækker man­ge minder, beskrives som “et fælles gisp efter vejret” af Kristeligt Dagblad.

Morild, for kammerensemble, forbinder naturfænomenet morild med oplevelsen af sjælens indre passion i en koncertserie med fokus på kvinder i kunsten: “Instru­menternes evne til at lyde som sagte havbølger og flygtige indtryk har Lil Lacy udnyttet på en meget smuk måde.“ skriver Rachel Einarsson i Klassisk Bureau.

Lil Lacys værker handler i høj grad om menneskers møde med hinanden og med naturen, hvor klang og resonans inviterer til følsomhed i og mellem os.

MOJN

Lil Lacy er igennem sin opvækst og sit vir­ke formet i mødet mellem flere kulturer og genrer: hendes far er Butch Lacy (1947- 2018), amerikaner, jazzpianist og kom­ponist og hendes mor er Birgitte Frieboe, sønderjyde, opvokset i Augustenborg, sangerinde og har sunget både moderne og klassisk musik, bl.a. som solist med Sønderjyllands Symfoniorkester.

Lil Lacy har brugt mange timer af sin barndom på Als, da hendes bedstefor­ældre Edith Kathrine Larsen og Carl Otto Larsen boede i Augustenborg og havde et sommerhus, en gammel spejderhytte, nær Sebbelev. Den blide natur, historier om modstandsbevægelsen, den alsiske dialekt, harmonikaklubben, vikingeskibet Sebbe-Als, Augustenborg Slot, utallige somre og juleaftener, samt stoltheden over og kærligheden til traditionen, området og sammenholdet, står stærkt i minderne. Lil Lacys onkel Søren Frieboe har udgivet CD’en Æ nynner en vis’, med alsiske viser. Familiens bånd til de søn­derjyske sange og fortællinger har altid været mærkbar.

Så for Lil Lacy er det en helt særlig følelse af at vende hjem, når hun skal komponere værker til præcis Sønderjyllands Symfoni­orkester.

For Lil Lacy er det af stor værdi at et orkester vælger at skabe et længerevarende samarbejde med en komponist: ”Ved at give tid og plads til at udvikle dialogen og erfaringen over tid, udvikles kendskabet til og forståelsen af hinanden, musikken og det fælles sprog, og dermed styrkes mødet mellem mennesker. Dette vil forhåbentligt øge tilhørsforholdet og nysgerrigheden. Jeg ser frem til at lære orkesteret at kende og til at gå i dialog med musikere og ledelse, såvel som publikum på tværs af generationer. Dialogen vil danne inspiration til de nye værker og samarbejder, som jeg allerede drømmer om, og som i løbet af de næste par år skal udvikles, nedskrives, bearbejdes og komme til live.”

MØDET PÅ TVÆRS

Et orkester med fokuserede, nysgerrige og passionerede orkestermusikere, er noget af det smukkeste der findes. For mange nye komponister føles det skræmmende at arbejde med orkestre. Lil Lacy vil i mødet med SSO og det længerevarende samarbejde blive langt mere erfaren i at komponere for orkester, samt i at kommunikere med orkesteret; musikerne, dirigenten og ledelsen – og deres publikum:

Der er ingen tvivl om at et længerevarende samarbejde er med til at dygtiggøre mig som komponist. At jeg samtidig også̊ kommer til at kunne gå i dialog med publikum i en landsdel, som jeg kender og holder af, over længere tid og med flere fremførelser, vil gøre at jeg kan begynde at kende og forstå̊ dette publikum bedre. Dem som jeg i sidste ende prøver at kommunikere til. Man skal aldrig glemme publikum, uden dem føles koncertsalen tom på flere planer. Det oplevede vi særligt tydeligt under corona. Denne del af samarbejdet finder jeg også meget betydningsfuld.

Et længerevarende samarbejde mellem en komponist og et orkester er af stor værdi for begge parter, en gensidig in­spiration.

“Det er helt unikt for et orkester at kunne skabe en længerevarende relation med en af vores tids førende komponister og derigennem udvikle sig kunstnerisk sammen.” fortæller musikchef Adam Stadnicki.

Lil Lacys bredde rent musikalsk, den naturlige nysgerrighed og ideen om at musikken kan styrke mødet mellem mennesker, løber som en dyb åre i den musik og de oplevelser der skal skabes, når Sønderjyllands Symfoniorkester fra 2024-2027 har Lil Lacy som huskunstner.

Der skabes sideløbende en podcast i flere afsnit, som følger komponist og orkester i hele perioden. Første afsnit udkommer i foråret 2025.

Via podcast og de nye værker vil pub­likum kunne lære Lil Lacys tonesprog og virke bedre at kende.

Vi glæder os meget til de drømme og værker, der vil bringe os sammen.

Fotograf: Rune Svenningsen
da_DK