Sønderjyllands Symfoniorkester

Verdis Requiem

Hamborg | Flensborg | Sønderborg
Dirigent: Matthias Janz
Solister: Susanne Bernhard, sopran
  Marion Eckstein, alt
  Dovlet Nurgeldiyev, tenor
  Yorck Felix Speer, bas
Kor: Flensburger Bach-Chor og
  Symphonischer Chor Hamburg
Verdi: Requiem

 

Hvad har mennesket at støtte sig til? spørger Verdi med brændende intensitet i sit ”Requiem”.

Den italienske komponist var også i sin samtid bredt kendt som manden bag opera-baskere som La Traviata, Aida og Rigoletto. Det lå ham decideret fjernt at skulle skrive et requiem – musik over den oldgamle dødsmesse på latin. ”Requier findes der masser af! Hvorfor tilføje endnu et?” skal Verdi have udtalt.

I sine operaer havde Verdi med stor psykologisk sans undersøgt menneskets angst, skræk og had. Den indsigt benytter han i requiets ”Dies irae”-afsnit, der måske er det mest dramatiske forløb, han nogensinde skrev. Requiet blev ved sin uropførelse i Milano den 22. maj 1874 en øjeblikkelig succes hos det italienske publikum. Allerede et halvt år efter blev det opført i New York og året efter i London, Paris og så fjerne steder som Argentina og Egypten.

Mens den elskede operakomponist var i live, turde ikke engang den katolske kirke lægge sig ud med ”Requiem”. Men da Verdi døde i 1901, gik der bare to år, før værket blev ”begravet” af den katolske kirke. I tre årtier lå Verdis Requiem hen. Genfødslen kom, da det i 1939 for første gang blev indspillet på plade. I dag bliver værket opført over hele verden.

Varighed: Ca. 2 timer

Mattias Janz

Susanne Bernhard

Marion Eckstein

Dovlet Nurgeldiyev

Yorck Felix Speer

Flensburger Bach-Chor

Symphonischer Chor Hamburg

Koncertsponsor: